Kevään 2024 taidehuutokauppa toi jälleen runsaan potin luonnonsuojeluun.

Marianna Uutinen

Luonnonperintösäätiön neljäs taidehuutokauppa huipentui Helanderilla 8.6. Korkein tarjous tehtiin Marianna Uutisen teoksesta ”Untitled”, joka myytiin 2 800 euron hintaan.

Tämän vuoden nousijoita oli kuutti Lavosen vedos ”Jean” vuodelta 2018. Taiteilijan lahjoitus.

Mukana oli yli kaksisataa teosta, joista suurin osa päätyi huutokaupan myötä uuteen kotiin. Onnistunut taidehuutokauppa ja sen jälkikaupat tuottivat yhteensä lähes 40 000 euroa metsien suojeluun.

”Keskimäärin tällä summalla saadaan suojeluun noin seitsemän hehtaaria suomalaista korkeiden luontoarvojen ikimetsää. Luonnonperintösäätiö takaa metsille pysyvän suojelun ja kestävän rauhoituksen. Upeaa, että taiteilijat ja muu kulttuuriväki sekä taiteen ostajat tukevat tällä tavalla luontokadon torjuntaa ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä”, iloitsee Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Jos jokin huutokaupassa myymättömistä töistä kiinnostaa sinua, kannattaa sitä kysellä Ikimetsäpuodista.

Valokuvaaja Kari Haklilta myytiin balettiaiheinen hopeagelatiinivedos (vintage) vuodelta 1980.

Myös taidehuutokaupan kuraattori Taneli Eskola on tyytyväinen huutokaupan herättämään huomioon ja myyntiin.

”Näinä metsien suojelun kannalta kriittisinä aikoina osoitimme, että myös taide voi olla osa suojelutyötä. Taiteilijoiden työ jatkuu huutokauppojen ja Ikimetsägallerian taidenäyttelyiden muodossa. Otamme jatkossakin vastaan lahjoituksina nykytaidetta ja myös vanhempaa taidetta”, Taneli Eskola kertoo.

Huutokauppa Helanderilla 17.5.–8.6. pidetty taidehuutokauppa oli Luonnonperintösäätiön neljäs. Huutokaupat ja muut taideprojektit ovat yhteensä kerryttäneet Luonnonperintösäätiölle miltei 300 000 euroa suojelutyöhön. Se on iso raha näinä taidekaupan hiljaisina aikoina.

Eino Ruutsalo on vähemmälle huomiolle jäänyt avantgarden klassikko. Häneltä myytiin mm. tämä uniikki laservedos vuodelta 1996. Yksityinen lahjoitus.
Reino Viirilän öljymaalaus, koloristisesti vahva, moderni asetelma vuodelta 1949 on yksityinen lahjoitus.

Ikimetsägallerian toisen näyttelyn ”Havina” pitäjä Jessica Koivistoinen

Tietoa taidehuutokaupoista

Ikimetsägalleria on osa Luonnonperintösäätiön taideohjelmaa kuten Ikimetsäpuoti ja taidehuutokaupat. Vuodesta 2021 järjestetyt jo kolme huutokauppaa ovat kerryttäneet viisinumeroisen summan varoja suomalaisten metsien suojeluun. Jos omistat (tai esim. perikuntasi omistaa) taidetta tai arvoesineitä joista voit luopua luonnon hyväksi, voit lahjoittaa ne Luonnonperintösäätiölle. Jos olet aktiivitaiteilija, Ikimetsägalleria tai -huutokauppa on varteenotettava mahdollisuus saada taiteelle näkyvyyttä.

Osallistu hyvän ketjuun

Voit osallistua joko taiteen ihailijana, ostajana, lahjoittajana tai töitäsi esittelevänä taiteilijana. Taideteoksen ostajana saat paitsi pysyvästi arvokkaan taide-esineen ja mielihyvän, myös palan suojeltua ikimetsää. Se on sijoittamista tulevaisuuteen ja suora kanava metsien suojelemiseen.

Harmapäätikka. Jessica Koivistoinen